Sveriges Guideförbund samarbetar med många av Sveriges guideutbildningar som utbildar blivande auktoriserade och certifierade guider. Här listar vi ett antal utbildningsanordnare som regelbundet arrangerar guidekurser. Kontakta dem gärna för att få reda på nästa kurstillfälle. De följer SveGuides utbildningsplan och kvalitetssäkringssystem som resulterar i guider av god kvalitet. Listan kommer att fyllas på med fler utbildningsanordnare allteftersom. Är du utbildningsarrangör som inte är listad här önskar vi komma i kontakt med dig. Vänligen kontakta SveGuides ordförande.
Vilka arrangerar guideutbildning?
T.ex. folkhögskolor, universitet och i vissa fall även SveGuides medlemsföreningar arrangerar guideutbildningar regelbundet. Skolorna brukar erbjuda guideutbildning varje år, medan medlemsföreningar gör det mer behovsanpassat och när de har kapacitet.
Utbildningar till auktoriserad turistguide
Du hittar kontaktpersoner och utbildningsfakta på länkarna nedan. Där ingen länk till utbildningen finns hittar du kontaktmail listad vid skolans namn.
Vadstena folkhögskola
Guidelinjen arrangeras årligen, ettårig kurs på distans blandat med träffar på plats. Utbildningen startar på hösten, sök i november-mars. Guideutbildningens sida, där du hittar mycket information om kursen. En gedigen kurs där du lär dig guideyrket. Du lär dig även mycket om Östergötland och Sveriges historia.
Forsa folkhögskola
Forsa ligger i Hälsingland och Region Gävleborg, nära Hudiksvall. Guideutbildning arrangeras årligen. Normalt finns en ettårig grundkurs på distans blandat med träffar på plats. Läsåret 2023/2024 ges istället en fördjupningskurs där redan utbildade guider kan välja mellan att läsa en eller två terminers fördjupning, främst på distans. Förutom gemensamma ämnen väljer deltagarna varsitt valfritt fördjupningsområde, t.ex. sitt hemområde.
Foto: En hälsingegård, en av flera som är UNESCO-världsarv sedan 2012.
Bohusläns Guider
Bohusläns Guider, föreningen för auktoriserade Bohuslän-guider, arrangerar regelbundet kurser för nya Bohuslänguider. Hösten 2023 planeras en kurs för Norra Bohuslän. Kursen går oktober-juni med regelbundna träffar fysiskt. Tidigare en kväll i veckan, numera lite mer utspritt. Man har också olika övningsdagar under läsåret (lörd./sönd.), bland annat i buss. Man besöker olika besöksmål, övar guidning och genomför också ett grupparbete för en destination. Kursen brukar omfatta Norra Bohuslän eller Södra Bohuslän. Önskar man auktorisering för hela landskapet (11 kommuner) deltar man på 2 kurser. Kursen ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst.
Är du intresserad av kursen sänd din intresseanmälan nu till kontaktperson Bohusläns Guider: Regina Cederfeldt, e-post info @ bohuslanguide.se
Göteborg
Här ges olika långa guideutbildningar både på Göteborgs Universitet och på Folkuniversitetet Göteborg. Målet är att bli auktoriserad Göteborgsguide. Hösten 2024 startar en ny omgång av utbildningen. Läs och anmäl dig här.
För att få veta mer om utbildningarna kontakta:
- Guideföreningen FGAG:s ordförande Birgitta Ekesand. E-post: birgittaekesand @ gmail.com
- Folkuniversitetets kontaktperson Petra Andrén. E-post: petra.andreen @ folkuniversitetet.se
- Göteborgs universitet.
Dalslands folkhögskola
En ettårig guideutbildning på kvartsfart för att bli Dalslandsguide. Den ges årligen med start i augusti. Kursen är initierad av Dalslands Guider. Den arrangeras av Dalslands folkhögskola i samarbete med partners inom turism och utbildning i Dalsland. Guidekursen är inriktad på natur och kultur i Dalsland. I kursen ingår träffar under ett antal helger i cirka tio månader. Studiebesök, föreläsningar och praktiska moment varvas. Basen för kursen är Dalslands folkhögskola men i utbildningen ingår studiebesök på olika platser i området, vandring, bussguidning, matlagning utomhus och flera andra moment. Om du genomför hela kursen har du möjlighet att guida upp för att bli certifierad guide enligt SveGuides normer. Många väljer att bli guider efter kursen, dock inte alla. Några kursdeltagare arbetar redan i besöksnäringen och går kursen för att fördjupa sina kunskaper om landskapet.
Gotlandsguide
Studieförbundet Vuxenskolan Gotland håller i guideutbildningen för närvarande. En kurs pågår våren 2024.
Kontakta studieförbundets avdelning här för dialog om kursen och kommande tillfällen.
Ammarnäs Berättare och Kulturguider
Föreningen finns i Lappland och arrangerar guideutbildning. För att få veta mer kontakta föreningens kontaktperson:
Urban Berglund. E-post: orden @ bertejaure.se
Foto Knut Berntsen.
Skåne Guide
Vill du bli auktoriserad Skåneguide? Läs mer hos föreningen SkåneGuide om de förkunskaper du bör ha. Har du ingen tidigare guideutbildning rekommenderar föreningen Vadstenas folkhögskolas utbildning för att lära sig guideyrket. OBS: 2024 arrangerar SkåneGuide en egen utbildning. Här kan du anmäla dig till den. Ta kontakt för närmare information.
För personer som redan är guide-utbildade, finns möjligheten att guida upp hos föreningen för att visa sin Skånekunskap. Kontakta föreningens kontaktperson för att få närmare information: Kerstin Helander. E-post: kmc.helander @ telia.com
Hittar du inte din ort?
Du kan alltid kontakta din närmaste medlemsförening med auktoriserade guider för att få veta vilka guideutbildningar som kan vara aktuella i ditt geografiska område. Då får du också veta vilken utbildning den guideföreningen rekommenderar att du går. Du hittar listan med guideföreningar här, fördelat på olika landskap.
Bra att veta
Alla utbildningarna ger dig en gedigen guideutbildning, inklusive guideteknik, värdskap och andra praktiska guidefärdigheter. Du lär dig också om berättande, skriva manus, skapa guidematerial. Däremot skiljer de sig åt i vilket geografiskt område ni övar på och lär er mycket om. I Vadstena lär du dig mycket om Östergötland och även om Sveriges historia. I Forsa lär du dig mycket om Hälsingland. Går du en utbildning hos en guideförening är guideutbildningen fokuserad på kunskaper om föreningens guidelandskap / stad, och du lär dig mycket om dem. Det är alltså bra att tänka till även om var du vill guida, när du väljer utbildningsort.
Det går också utmärkt att kombinera. Ett exempel: Föreningen SkåneGuide arrangerar egna guidekurser vissa år, som 2024. Andra år rekommenderar man Vadstena folkhögskolas utbildning. När den genomgåtts är man nationellt certifierad guide, kan guideyrket och är kunnig på Vadstenaområdet. För att sedan bli godkänd guide för Skåne läser man in Skånekunskapen och genomgår prov och uppguidning hos föreningen SkåneGuide.
SveGuides utbildningsplan
SveGuide erbjuder en utbildningsplan till utbildningsanordnare. Utbildningsplanen omfattar ett gediget program med föreläsningar, självstudier, specialarbeten, presentationer och studiebesök som avslutas med examination och uppguidning. Utbildningsanordnare, t.ex. folkhögskolor, universitet och i vissa fall även SveGuides medlemsföreningar, arrangerar guideutbildningar regelbundet. De använder sig då av SveGuides utbildningsplan och kombinerar dess grundläggande element med lokalt/regionalt anpassade ämnen. Efter avslutad utbildning och godkänd yrkesbedömning erhålls auktorisation och nationell certifiering. Då ingår också medlemskap i SveGuide för innevarande år. Utbildningsplanen följer det kvalitetssäkringssystem som utvecklats (av SveGuide och Visita) för att resultera guider av hög kvalitet.
Utbildningsarrangörer: För att få mer information om utbildningsplanen, vänligen kontakta ordförande: ordforande@sveguide.se.
Varför bli auktoriserad guide?
Det finns många guideutbildningar runtom i Sverige och världen. Det finns också många guider, och kvalitén varierar. Därför skapades 2017 ett system för kvalitetsbedömning av SveGuide och Visita, för att säkerställa kvalitén på guiden; för att gynna gäster, beställare och yrkesrenommé. När du går en utbildning till auktoriserad turistguide eller certifierad naturguide följer utbildningen kvalitetssystemets kriterier.
Vad är fördelen med att vara auktoriserad istället för bara guide?
Du genomgår en utbildning med en gedigen utbildningsplan. Du lär dig många färdigheter du behöver för att vara en bra guide och utföra yrket väl. När du examinerats har du en kvalitetsstämpel, som du har nytta av i guideyrket.
Fler yrkesmöjligheter / uppdrag
Flera uppdragsgivare anlitar enbart auktoriserade guider, till exempel olika besöksmål, museum och bussbolag. Detsamma gäller guideuppdrag för besökande kryssningsfartyg.
Som auktoriserad guide kan du söka uppdrag och anställning hos olika besöksmål, museum och företag i besöksnäringen. Du kan också arrangera egna guidade turer för allmänheten.
Vad är yrkesbedömning och auktorisation?
Yrkesbedömningen bedömer yrkeskunskapen, HUR man utför yrket. Som mikrofonteknik, värdskap m.m.
Auktorisationen bedömer istället guidens faktakunskaper och lokalkunskaper. Lokala experter bedömer guidens kunskaper om ett ämne, en plats eller i ett språk.
För blivande guider sker dessa bedömningar samtidigt, i en uppguidning inför guidenämnd vid utbildningens slut. SveGuides yrkesbedömare granskar yrkeskunskapen, medan lokala experter bedömer faktakunskaperna. Blir guiden godkänd är guiden både auktoriserad och nationellt certifierad. Normalt är det utbildningsanordnaren som bokar in uppguidning och yrkesbedömning. Stäm gärna av med din utbildningsanordnare inför din utbildning att detta brukar vara ett moment i utbildningen. Annars kan du be anordnaren att kontakta SveGuide om detta. Normalt tar kursanordnare ut en extra avgift för uppguidningen.